Fina recensioner för musikalen Tysta Maria

Musikalen Tysta Maria som hade premiär på Helsingborgs Stadsteater den 25 februari 2023 har fått ett fint mottagande av såväl allmänhet som media, ett axplock där Nanny nämns hittar du nedan. Premiären var slutsåld och applåderna långa. Köp din biljett här.

”Maria Zoéga får representera en grupp av kvinnor, medan Maria Blomgren blir talesperson för arbetarkvinnorna i Helsingborg.Och under musikalens gång flätas deras öden samman i en berättelse om liv och död. […]
– Som Nanny Palmkvist, som heter Nelly i vår pjäs, och Nils Krok. De var politiker, folkbildare, lärare, de var som konstmänniskor.

Nanny Palmkvist utmanade också männen rent fysiskt. I en tid då kvinnor inte skulle cykla gav hon sig ut på långa sträckor, bland annat från Helsingborg till Trondheim.
– Den här urstyrkan hos de här kvinnorna har jag också velat ta fram i pjäsen, säger Annika Kofoed.”

Helsingborgs Dagblad 24 februari


”Det är ett rikt och verklighetsbaserat persongalleri som dramatikern och regissören Annika Kofoed tråcklat samman, även om en del av rollerna fått lätt fingerade namn. Nanny har exempelvis blivit Nelly Palmkvist (Andrea Jayakrishna), men det är hon som är folkskolelärare, cykelpionjär och rösträttskämpe. Bland annat startar hon läsesalongen Tysta Marie – eller Maria – som den heter här för att matcha musikalens båda änkor som kämpar på i olika samhällsskikt.”

Dagens Nyheter 26 februari